Vrhovna Uprava Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

ploca_samostanNa zadnjem generalnom kapitulu Reda 14. travnja 2012. godine izabrana je trenutnavrhovna uprava Družbe.

Napuštanjem Bosne 1949. godine Družba je izgubila svoju kuću maticu „Betlehem“ u Sarajevu, u kojoj je bila smještena i vrhovna uprava. U isto vrijeme Družba je u Bosni ostala bez svih svojih kuća, sirotišta, ekonomija i škola. Tadašnja vrhovna glavarica Družbe Majka Flavija Tomšić preselila je upravu Družbe u Zagreb, u samostan Antunovac u Maksimirskoj 126, koji je time postao generalna kuća Družbe. U ovom samostanu vrhovna je uprava ostala do 1962. godine, kad ga je morala napustiti zbog eksproprijacije, te se preselila u novoadaptirani samostan u Novoj Vesi 55. Uspostavom provincija 1969. godine u istom samostanu je i sjedište uprave Zagrebačke provincije, koje zakonito počinje funkcionirati od 1971. godine.

Sjedište dviju uprava u istom samostanu donijelo je sa sobom određene poteškoće o kojima se raspravljalo na XI. redovitom generalnom kapitulu održanom 1977. godine. Tada je donesena odluka da se nova vrhovna uprava zauzme za gradnju nove Generalne kuće u Zagrebu, našem narodnom, duhovnom i kulturnom centru. Iste godine Vrhovna uprava se dala na posao traženja lokacije za gradnju samostana u Zagrebu ili zgradu koja bi se mogla adaptirati za našu svrhu. Posredstvom iskusnih ljudi, prijatelja Družbe, kupio se stari dvorac na Ksaveru, lijepa, ali ruševna zgrada. Odlučiti se na adaptaciju oronule zgrade nije bilo lako, ali s pouzdanjem u Božju providnost i zagovor Utemeljitelja, odluka o kupnji donesena je 7. siječnja 1978. godine, a donijela ju je tadašnja vrhovna uprava koju su sačinjavale: časna majka Akvilina Paviša, s. Inviolata Gračanin, s. Lidija Tomić, s. Arkadija Bičvić, s. Ancila Marasović i generalna ekonoma s. Štefanija Bišćan.

Nakon kupnje dvorca za budući samostan, započelo se s njegovom adaptacijom. Sve je završilo blagoslovom kućne kapele sv. Josipa 24. listopada 1981. godine na veliku sreću vrhovne uprave i sestara.

Od tada do danas u kuću, samostan sv. Josipa u ulici Naumovac 12, u kojoj je smještena vrhovna uprava, ulagala su se i ulažu znatna materijalna sredstva. Godine 2000. uz kuću je dograđena veća kapela Svete obitelji koja je naročito prikladna kada su u kući veći skupovi, dok je bivša kapela zajedno s nekim sobama u prizemlju adaptirana u dvoranu koja može primiti poveći broj osoba. Kuća služi svrsi: život u njoj je dinamičan zbog kontinuiranog slijeda različitih događanja koje organizira vrhovna uprava.