Vijesti

Vrhovna uprava

Proslavljen Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u rodnom gradu sluge Božjega Josipa Stadlera

Ponedjeljak, 28. 8. 2017.

 

 Dan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa okupio je 26. kolovoza u Slavonskom Brodu, rodnom gradu utemeljitelja te Družbe Josipa Stadlera, oko 150 redovnica. Ovaj je događaj sabrao redovnice Splitske, Sarajevske i Zagrebačke provincije, napose ovogodišnje slavljenice redovničkoga zavjetovanja i jubileja: 23 koje obilježavaju 50 godina među kojima je vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek i tri koje obilježavaju 25 godina redovničkih zavjeta.

Susret, koji je za Služavke Maloga Isusa bio hodočašće na „Stadlerove izvore“, započeo je molitveno-meditativnim programom na kojem se promišljalo o krjepostima koje su resile njihova utemeljitelja: o njegovoj djelotvornoj ljubavi, ustrajnoj nadi, poniznosti, vedrom duhu, zahvalnom srcu, čvrstoj molitvi i djetinjem pouzdanju u Boga.

Pozdravnu riječ uputio je na početku mise župnik Ivan Lenić te posebno čestitao jubilarkama njihove zlatne i srebrene jubileje. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, posvećenoj Gospi Brze Pomoći, uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića te petoricu domaćih svećenika, predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

On je u svojoj homiliji je naglasio kako slaveći dan svoje družbe sestre ispovijedaju da je svaki čovjek Božja ideja i zamisao, neponovljiv, originalan, važan i dragocijen u Božjim očima te da u osobnoj povijesti njihova utemeljitelja Josipa Stadlera prepoznajemo kako Bog unaprijed pripravlja svaku pojedinu osobu za njezinu službu.

„Zbog svoga osobnog iskustva Stadler je imao poseban osjećaj za siročad, starije i nemoćne te je zato osnivao sirotišta i ubožišta, a uporište i sigurnost tražio u molitvi i predanju Bogu“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić. Zahvalio je sestrama što su i one nastavile djelovanje svoga utemeljitelja te služe Malome Isusu u najpotrebnijima.

Svjestan kako se redovnički zavjeti ne mogu služiti bez potpune uronjenosti u Bogu i predanja Njemu, ohrabrio je redovnice i na kraju im zahvalio. „Hvala vam, drage sestre, što prihvaćanjem redovničkih zavjeta i svojim redovničkim životom unosite novu logiku u ovaj svijet te predstavljate alternativu svijetu moći, uspjeha, glaoura, užitka, estrade, šminke, dizajna, maske, bježanja od sebe. Zahtjevnošću svoga redovničkog života u poniznosti, skromnosti i poslušnosti predstavljate doista zdravu alternativu svijetu u kojemu se gleda i traži vlastita komotnost, predstavljate zdravu spasenjsku alternativu. Hrabrim odabirom redovničkih zavjeta, svojim redovničkim samodarivanjem bližnjima, služenjem i žrtvom bez traženja uzvrata, spremnost izdržati i trpjeti poput Maloga Isusa, koji se s neba spušta malome čovjeku da mu potvrdi njegovu vrijednost i dostojantsvo, i otkrivajući i prepoznavajući iza lica svakoga čovjeka Maloga Isusa, koji je potreban ljudske ljubavi, vi, drage sestre, unosite u ovaj svijet novo svjetlo, novu nadu, podižete duh i snagu osobito malenih, jednostavnih ljudi. Svojim stilom života izgonite zloduh egoizma, sebičnosti, samodostatnosti“, zaključio je nadbiskup Hranć.

On je za tu prigodu nosio biskupski štap, koje je u svoje vrijeme nadbiskup Stadler darivao biskupu Josipu Juraju Strossmayeru prigodom 50. obljetnice biskupske službe.

Znakoviti su bili i prinosni darovi koje su nadbiskupu na oltar prinosile sestre Služavke Maloga Isusa. Tijekom mise redovnice su zajedno obnovile svoje redovničke zavjete. Nakon molitve za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek otvorila je na kraju mise „Stadlerovu godinu“ za 2018. godinu – 175 godina njegova rođenja, 150 godina svećeničkoga ređenja, te 100 godina smrti.
Ona je zahvalila nadbiskupu Hraniću na ohrabrujućim i poticajnim riječima, župniku Leniću na otvorenosti, suradnji i gostoljubivosti te ostalim nazočnim svećenicima, redovnicama i vjernicima na zajedništvu u tom velikom slavlju.

Osmjeh na licima, zagrljaji dovoljno su govorili što je taj susret značio Stedlerovim duhovnim kćerima. One su u popodnevnim satima pohodile spomen obilježje sluge Božjeg na Stadlerovom trgu, u blizini mjesta njegove rodne kuće, franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u koju je Stadler također rado odlazio. Pohodile su i grobove njegovih roditelja, kao i pokojnih sestara na brodskom groblju. (B. L./SMI)


Galerija slika

Img 17849
Img 1825s
Smi2
Smi3
Smi6
Img 1925l
Img 19376
Img 18759
Img 1734o
Img 1804l
Img 1735l
Img 1844l
Img 1749o
Img 1751l
Img 1727o
Img 19683
Img 1863l
Img 18620
Img 18530
Img 1674i