Vijesti

Sarajevska provincija

Održan susret animatora za duhovna zvanja

Petak, 22. 9. 2017.

MLADI, VJERA I ZRELO RAZLUČIVANJE POZIVA

U organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije od 19. - 21. rujna 2017. godine u Duhovnom centru Sestara Malog Isusa Kuća Navještenja u Gromiljaku (BiH) okupili su se na svoj godišnji susret animatori duhovnih zvanja, predstavnici naših nadbiskupija i biskupija, te muških i ženskih redovničkih zajedica, predvođeni predsjednikom ovog Vijeća, mons. Marinom Barišićem, nadbiskupom metropolitom splitsko-makarskim. 

Tema ovog susreta bila je Mladi, vjera i zrelo razlučivanje poziva, tema o kojoj će razmišljati i biskupi na općoj redovnoj biskupskoj sinodi koju je najavio papa Franjo. Animatore je kroz temu vodila prof. dr. sc. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja. Prof. Sanda Smoljo je predstavila psihološke aspekte sazrijevanja mlade osobe u odabiru duhovog zvanja, odlučivanju na život u duhovnom zvanju i u konkretnom okruženju bogoslovije ili redovničke priprave. Istakla je važnost Milosti u duhovnom pozivu, ali na jednak način i ljudsko sazrijevanje osobe u istinskom prihvaćanju volje Božje i vlastitog zvanja, te značajnu uloge onih koji prate te kompleksne procese.

Boraveći u Bosni i Hercegovini, animatori su pružili svjedočanstvo solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u Bosni i Hercegovini. U srijedu 20. rujna su se susreli s kard. Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadiskupom, s kojim su kratko progovorili o situaciji duhovnih zvanja i životu katolika u Bosni i Hercegovini. Osim ovog radosnog susreta, posjetili su franjevačku zajednicu i bogatu muzejsku zbirku u Fojnici, te svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Svetu misu su slavili u župnoj crkvi Gospe Snježne u Deževicama u kojoj ih je ugostio župnik don Marin Marić sa župljanima, a pjevao je zbor mladih iz Fojnice. U Sarajevu su animatori imali prilike vidjeti Katolički školski centar i samostansku crkvu sestara Kćeri Božje ljubavi, posjetili su Školske sestre franjevke bosansko-hrvatske provincije te Sestre Malog Isusa u samostanu Egipat u kojoj su animatore pozdravila djeca štićenici njihovog doma.

Radost susreta i učvršćivanja zajedništva biskupijskih i redovničkih animatora te Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Bosni i Hercegovini najveća su blagodat koju su sudionici doživjeli. Neka Svevišnji vodi njihov rad za njivu Božju i nagradi obilno sve one koji su ih radosno dočekali i ugostili.

s. M. Jasna Crnković
Družbe Kćeri Miosrđa TSR sv. Franje 


Galerija slika

111144
Img 3524k
Img 3540k
Img 3548k
Img 3552o
Img 3595l
Img 3607s
Img 3626k
Img 3631k
Img 3702k
Img 3712l
Img 3784k
Img 3809k
Img 3836l
Img 3858l
Img 3911l
Img 3923l
Img 3937k
Img 3942l
Img 3977l
Img 3984k
Img 4051o
Img 4092k