Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

Družba sestara Služavki Maloga Isusa osnovana je 1890. u Sarajevu od prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. Na temelju odluke Specijalnog Generalnog kapitula Družbe, održanog od 16. do 20. lipnja 1969. u Zagrebu i dozvole Svete Kongregacije za redovnike i svjetovne ustanove od 2. kolovoza 1969., Družba je podijeljena na tri provincije: Zagrebačku, Splitsku i Sarajevsku. Sarajevska provincija Bezgrješnog Začeća BDM, prema zaključcima istog Generalnog kapitula, obuhvaća biskupije: Sarajevo, Banju Luku, Mostar, Bar, Skoplje, Beograd i Ap. Administratura Banat.

Cijeli tekst o Sarajevskoj provinciji»


Vijesti iz provincije Bezgrešnog Začeća B.D.M.

Sarajevska provincija

Prijatelji Maloga Isusa za misije

Nedjelja, 12. 4. 2015.

Djeca i mladi župe Lug Brankovići u nedjelju 12. travnja donijeli su svoje misijske kasice. svojim odricanjem misli na one koji imaju manje od njih. Ova gesta ljubavi u našoj župi trajala je od Misijske nedjelje do malog Uskrsa. Sav prikupljen novac namijenili su za djecu na Haiti gdje rade i djeluje sestre Služavke Maloga Isusa.

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Sestre Služavke Maloga Isusa na Međunarodnom kongresu odgojitelja Bogu posvećenih osoba u Rimu

Subota, 11. 4. 2015.

U organizaciji Kongregacije za ustanove posvećena života i društva apostolskoga života, u Godini posvećena života, od 7. do 11. travnja 2015. održan je u Rimu Međunarodni kongres odgojitelja i odgojiteljica ustanova posvećena života "Živjeti u Kristu prema evanđeoskom načinu života" s podnaslovom "Formirani za posvećeni život u srcu Crkve i svijeta". Kongresu je sudjelovalo oko 1300 odgojitelja u posvećenom životu iz 500 različitih karizmi i 106 zemalja svijeta.

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Stadlerovo u travnju, 2015.

Srijeda, 8. 4. 2015.

Spomendan na slugu Božjega Josipa Stadlera, prvog Vrhbosanskog nadbiskupa, proslavljen je i ovoga mjeseca u njegovoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz prisustvo velikog broja vjernika, posebno sestara Služavki Maloga Isusa i djece iz Stadlerovog dječjeg Egipta. Misno slavlje predslavio je fra Danijel Rajić, duhovnik u franjevačkom sjemeništu u Visokom u zajedništvu s vlč. Markom Majstorović, katedralnim župnikom, vlč. Bojanom Ivešićem, župnim vikarom, vlč. Mladenom Kalfićem, kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Ivanom Štironjom, ravnateljem Papinskih misijskih djela u BiH, vlč. Mariom Ćosićem, odgojiteljem u internatu Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Sarajevu te vlč. Mirom Agustinijem, svećenikom u miru. Pjevanje pod svetom Misom i Službu čitanja animirali su mladi iz internata KŠC-a.

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Proslava svetkovine Uskrsa u samostanu „Egipat“ sestara Služavki Maloga Isusa

Nedjelja, 5. 4. 2015.

Uskrsno jutro, premda obojeno sivom bojom kiše i susnježice, osvanulo je radosno u srcima sestara Služavki Maloga Isusa i dječice u Stadlerovom dječjem Egiptu u Sarajevu. Nakon pripreme kroz četrdeset dana korizme i vazmenog bdijenja u sarajevskoj prvostolnici sa pastirima i vjernicima grada Sarajeva, na čelu s uzoritim nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom kardinalom Puljićem, u našoj je kapelici odjeknula pjesma uskrsnog himna Već zora rumen prosipa, u visu pjesme ore se, pun slavlja svijet odjekuje, od groze urla pakao.

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Sveti Uskrs

Subota, 4. 4. 2015.

„Pastor Dobri cijenom krvi
Stado svoje odsvud skuplja.
Kraljevstvo je odsad Božje
zemlja, nebo, svemir cijeli.“

Drage sestre! Svjedoci smo snažnih životodajnih poruka svetoga oca Franje u Godini posvećena života koje primamo u jubilarnom oduševljenju naše 125. obljetnice. Vidim papu naših dana s križem na kojemu je oslikan Isus – dobri pastir. On će nas s tim pastirskim znakom na srcu uskoro pohoditi. Radost i zahvalnost se šire domovinom kao miomiris proljeća. Otvorila sam časoslov i pogled mi se zaustavi na uskrsnome himnu jutarnje molitve. Divan je! S Crkvom pjevamo u čast Uskrsnome, slaveći čudesni naum našega spasenja u Isusu Kristu, Dobrom Pastiru. Sve smo sjedinjene, okupljene odasvud događajem Uskrsa u čežnji da Ga čujemo, prepoznamo, vidimo, da osjetimo Njegovu zaštitu. I naš Utemeljitelj je među nama. Živi u Duhu. Pisao je 1890. godine svećenicima i vjernicima o sedam Isusovih riječi s križa, te o ljubavi i pobožnosti prema Kristu (Vrhbosna, br. 3. i 4. 1890.). Bio je snažno zahvaćen i ponesen otajstvom Isusova života, te je poticao svećenike i vjernike da Ga časte, upoznaju i da uživaju u sigurnoj zaštiti Spasitelja – Dobroga Pastira. Baš toga proljeća nastajale smo u njegovu plemenitu srcu. Sam će posvjedočiti kako je Družba Božje djelo nastalo iz Isusove ljubavi prema malenima, siromašnima. Te iste godine, samo devet godina od preuzimanja nadbiskupske službe u Bosni, stavljao je žive temelje i našoj Bogosloviji. Duhovni pastir Vrhbosanske crkve imao je tada 47 godina.

Dok nas papa Franjo poziva da se sa zahvalnošću prisjetimo prošlosti i u njoj otkrijemo divno Božje vodstvo i brigu, svim srcem želim da, zajedno s našim ocem Utemeljiteljem, slavimo uskrsloga Spasitelja snažno – kao u godinama zanosnoga žara nastajanja Družbe. Sluga Božji, naš Utemeljitelj je ovako, na Uskrs 5. travnja 1915., napisao majci Kresenciji darivajući joj kipić Djeteta Isusa: „Ujedno Vam šaljem korpicu jaja, da Vas ta jaja sjećaju muke Isusove, i njegova i Vašega uskrsnuća, i blaženoga neba u koje nam svima dao unići premilostivi Mali Isus“. Koristio je svaku priliku otkriti sestrama ljubav svoga života-Dijete Isusa i podsjetiti sestre kako i same uvijek mogu njegovati svijest o Očevom čudesnom naumu spasenja ljudi.

U ovim mislima srcem čestitam sveti Uskrs poštovanoj časnoj majci Radoslavi, dragim sestrama provincijalkama Anemarie i Katarini, svim sestrama, novakinjama i pripravnicama. Prenesite, drage sestre, moje srdačne čestitke i sjedinjenost u molitvi i zanosnoj pjesmi svim članovima Društva PMI i prijateljima Družbe i svima za koje, i s kojima, radimo na pučini života.

U ime sestara Sarajevske provincije, osobito mojih suradnica u upravi i u povjerenstvima – vaša, po Djetetu Isusu,

sestra M. Admirata Lučić

sljedeća »