Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

Družba sestara Služavki Maloga Isusa osnovana je 1890. u Sarajevu od prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. 

Cijeli tekst o Sarajevskoj provinciji»


Vijesti iz provincije Bezgrešnog Začeća B.D.M.

Sarajevska provincija

Proslavljen patron u samostanu Svetoga Josipa u Vitezu

Ponedjeljak, 20. 3. 2017.

U samostanu svetog Josipa u Vitezu, 19. 3. 2017., svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavljen je patron samostana i kapelice. Misno slavlje predslavio je fra Zdravko Dadić - definitor franjevačke provincije Bosne Srebrene uz sudjelovanje velikog broja sestara Služavki Maloga Isusa, djece i roditelja - vjernika župe Vitez – štovatelja svetog Josipa. 

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Oaza tišine i mira

Nedjelja, 19. 3. 2017.

U nedjelju, 12. ožujka 2017., u večernjim satima, u duhovnom centru Kuća Navještenja u Gromiljaku 23 sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije započele su duhovne vježbe - put ulaska u pustinju srca da bi se s Bogom susrele i s njime razgovarale. 

Cijeli članak »

Sarajevska provincija

Trodnevna priprava za slavlje svetog Josipa

Utorak, 14. 3. 2017.

Sjećajući se davne 1687. godine kada nas preci staviše pod moćnu zaštitu svetoga Josipa zahvaljujem Bogu za tu milost i sve milosti koje smo primili po zagovoru sv. Josipa. Mnogi prije nas obraćali su mu se kao moćnom zagovorniku. Među njima je i sluga Božji Josip Stadler, koji 30. 1. 1871. godine u Zagrebu pokrenu Glasnik sv. Josipa. Tom prigodom je rektoru zavoda Germanicum- Hurganicum u pismu napisao da mu šalje prvi broj svoga lista Sv. Josip. U pismu Bogu zahvaljuje što je to djelo Bog blagoslovio da je veoma dobro primljeno od velikog broja čitatelja. Stadler piše kako nema ni mjesec dana da je list izišao iz tiska, a već ima preko 1200 narudžbi. Nada se da će broj porasti do 2000 jer ima puno župnika koji mu pišu i zahvaljuju se da je takvo što poduzeo. Ljubav i pobožnost sluge Božjega Josipa Stadlera prema sv. Josipu očituje se u životu i duhovnoj baštini koju je ostavio Crkvi  i Družbi sestara Služavki Maloga Isusa.
 
U molitveniku Rajska vrata koji je nadbiskup Stadler izdao u Zagrebu 1898. godine  naš Utemeljitelj donosi niz molitava u čast sv. Josipa. Među njima su i Psalmi u čast sv. Josipu - zaručniku blažene djevice Marije s preporukom da su najbolji lijek u svakoj nevolji, i tjelesnoj i duhovnoj.
 
Duhom molitvenog zajedništva proslavimo sv. Josipa!

Prilog: Psalmi u čast svetom Josipu

Sarajevska provincija

Molitva za devetnicu u čast svetog Josipa

Ponedjeljak, 13. 3. 2017.

Zadravo, sveti i ljubazni Josipe! Tebe je odabrao vječni Otac da budeš Isusov poočim. Tebi je povjerio jedinorođenoga Sina koji Ti bijaše poslušan. Tebi je Duh Sveti povjerio svoju najmiliju zaručnicu Mariju da je čuvaš i braniš od zla te budeš svjedokom neokaljanog života njezina. Po toj Te uzvišenoj časti molimo, sveti Josipe, pomozi nam u svim nevoljama i potrebama, osobito nam isprosi milost da Bog odvrati od nas ovu nevolju… i da nam dade ovu milost… O sveti Josipe, ne otpusti nas bez utjehe, ako je to Bogu ugodno, ali neka se ne vrši naša, nego Božja volja. Amen.
Spomeni se, čisti zaručniče blažene Djevice Marije i slatki moj zaštitniče sveti Josipe, da se još nije čulo kako se itko u Tvoju zaštitu preporučio i u Tebe pomoć tražio, a da je nije dobio. S tim pouzdanjem dolazim i ja preda Te pa Ti se preporučujem. Nemoj prezreti molitve moje, poočime Isusov, nego je milostivo primi i usliši. Amen. 

Sarajevska provincija

Vidjela sam “Mariju Zvijezdu”

Nedjelja, 12. 3. 2017.

U prigodi XV. skupštine Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Franjevačkom samostanu u Petrićevcu posjetili smo Trapiste i samostan Marija Zvijezda u Delipašinu Selu kod Banja Luke. Bila je prohladna subota11.ožujka, drugi dan devetnice u čast svetoga Josipa.
Dok nam je pater opat Tomislav Topić predstavljao bogatu povijest Božjeg djela što ga je 1869. godine sa svojom subraćom započeo opat Franz Pranner, utemeljitelj i poglavar  samostana Marija Zvijezda, sada sluga Božji mislila sam na suradnju Utemeljitelja i Trapista. Korijeni  njihova imena sežu do čuvenog samostana „La Trappe" u Francuskoj.  gdje je započela obnova cistercitskog reda u nastojanju da oživi  disciplinu sv. Bernarda.  

Cijeli članak »

sljedeća »