Misijske djelatnosti

Otvorena 18. misijska izložba u Kući Navještenja na Gromiljaku
Imaj srce za Haiti

Subota, 3. 12. 2016.

A

U subotu, 3.prosinca 2016., u organizaciji sestara Služavki Malog Isusa u zajedništvu sa svojim animatorima Prijatelja Malog Isusa i volonterima iz Gromiljaka otvorena je XVIII. misijska izložba pod nazivom: “Imaj srce za Haiti”.

Izložbu je otvorio Mons. mr. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH. Kroz cijeli program nazočne je vodila Irena Mrnjavac, koja je na lijep i zanimljiv način predočila životnu stvarnost djece na Haitiju. Podsjetila je na čovjeka koji je imao srca za svakoga –slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadler, te zahvalila Bogu za velika djela koja izvodi po Stadlerovoj Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Program je svojim pjevanjem uzveličala vokalna skupina Arabelle, te skupina mladih iz župe Prisoje. Na samom početku programa nastupio je dječji zbor župe Gromiljak, pod ravnanjem s. M. Danice Bilić, s pjesmom „Tamo gdje palme cvatu“

U ime sestara, nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. M. Admirata Lučić, koja se prisjetila nedavnog pohoda sestrama na Haitiju, te kazala: „U više navrata sam osjetila, vidjela i čula kako me djeca povlače – svatko nešto pita, moli, traži, želi biti pomilovan. Jedna djevojčica, mislim da ima 10 godina je molila-vapila: Sestro uzmite me sa sobom, pa je došao još jedan dječak. I on je ponavljao: sestro uzmite me sa sobom. Slično su govorile i njihove mame. Bilo je teško slušati te vapaje.“. Provincijska je glavarica kazala: „Sve što mi doživljavamo kao samo po sebi razumljivo, za njih je izuzetan dar i nova šansa opstanka.“ Stoga je potaknula na otvorenost za potrebe onih koji su potrebnijih od nas.

Nakon pozdravnog govora provincijske glavarice, na sceni se pojavila vokalna skupina Arabelle s pjesmom „Bože moj što je jutro“ i „Ti i ja“. Arabelle je predstavila voditeljica skupine gospođica Sonja Jozić. Nakon pjesme sve je zašutjelo kako bi se čula poruka misionarki sa Haitija. Pismo je pročitala predstojnica Duhovnog centra Kuće Navještenja s. M. Ljilja Marinčić. Puno je toga što su nam poručile misionarke. Jedna od dirljivijih rečenica svakako je i ona: „Što smo dulje ovdje sve više upoznajemo bijedu i siromaštvo u kojem žive djeca izvan našeg Doma. Ta bijeda se ne da ni opisati. S obzirom da u našem Domu ne možemo zbrinuti više djece, želja nam je da, što većem broju djece i mladih izvan Doma pomognemo opismenjivanjem i školovanjem. Škole su privatne i plaćaju se. Ljudi nemaju za jesti, kamoli za školu. Mnoga djece 'sanjaju' da jednoga dana pođu u školu. Mi želimo da koje dijete više ostvari svoj san, a vjerujemo da i vi to želite.“ Oči su se nazočnih zacaklile. Moglo se iščitati odobravanje i želja da svojom kupnjom pomognu školovanje djece.

Nakon ove točke voditeljica je najavila mlade župe Prisoje kod Tomislavgrada, koji su posebno bliski sa sestrama. Oni su se predstavili s pjesmom Halleluyah. Nakon njih i nakon svake druge točke nastupile su Arabelle. Pri koncu programa nazočnima se obratio mons. Luka koji je zaželio da u međusobnim odnosima, kao i u misijskoj izložbi, imamo srca. Otvarajući misijsku izložbu mons. Luka je zapalio drugu adventsku svijeću koju je predao Mariji Ivančić iz Prisoja. Bio je to mali znak pažnje prema župi Prisoje koja je i ove godine sudjelovala u prikupljanju pomoći za misijsku izložbu. S drugom adventskom svijećom procesija se uputila ka sali u kojoj su nas dočekali pripremljeni pokloni.

s. Ljilja Marinčić